Zelf je tv of internet aansluiten doe je zo!

Zelf je tv of internet aansluiten doe je zo!

Als je dit artikel leest, dan heb je net een nieuw tv-abonnement. Daarbij krijg je een paar digitale apparaten, die het signaal van je nieuwe leverancier gaan doorgeven aan je televisie (en misschien ook aan je PC en telefoon). Vaak kan je bij de leverancier kiezen voor een complete ontzorging, door een monteur bij je langs te laten komen. Maar dat kost vaak een meerprijs – en bovendien is het is prima mogelijk om zelf je tv en internet aan te sluiten. Als je weet welk kabeltje waarop moet worden aangesloten, heb je dit proces binnen een uurtje doorlopen, en kan je genieten van je nieuwe zenderaanbod. Er zijn maar een paar verschillende soorten tv-verbindingen populair in Nederland, en allemaal kunnen ze binnen een half uurtje geïnstalleerd worden. We leggen je hier van elk type televisie uit hoe je die makkelijk aan de slag krijgt.

Stappenplan om je tv aan te sluiten

Je hebt van het bedrijf waar je een tv-abonnement afneemt een modem en een ontvanger, ook wel decoder genoemd, aangeleverd gekregen. Al deze apparaten hebben een eigen aansluiting op netstroom nodig. Zorg dus dat er een verlengsnoer met meerdere stopcontacten in de buurt van de apparaten is!

1.            Zorg dat de stekker van alle apparaten uit het stopcontact is.

2.            Eerst sluit je je modem aan op de wanddoos waar het signaal je huis binnenkomt. Als je een VDSL-verbinding hebt, dan zit de aansluiting in je meterkast.

3.            Dan sluit je de ontvanger op je modem aan met een zogenaamde netwerkkabel. De tv-ontvanger verbind je met je tv met behulp van een hdmi-kabel of VGA-kabel.

4.            Gebruik je een home cinema set of een andere extern apparaat voor geluidsweergave op je TV? Die sluit je aan op de op de tv-ontvanger. Om dit te doen heb je een zogenaamde optische kabel nodig.

5.            Nu kun je de stekker van alle apparaten in het stopcontact steken en de apparaten aanzetten.

6.            Met de meegeleverde afstandsbediening voor je tv-ontvanger kies je nu het inputkanaal waarop je de tv het aangesloten. Nu ben je klaar om de televisie zelf te installeren – zie hiervoor de gebruiksaanwijzing van je decoder.

Een televisie aansluiten met behulp van een CI-module

Sommige kabelbedrijven leveren een zogenaamde CI-module. Een voordeel daarvan is dat je je TV met één afstandsbediening kan bedienen. Als er sprake is van een versleutelde verbinding, dan kan je een CDI module gebruiken om via een smartcard de verbinding tot stand te brengen. Een CI-module is niet hetzelfde als een decoder: je sluit dit apparaat alleen aan je televisie aan. De televisie laat je direct contact maken met je wandcontactdoos. Tussen je tv en de wandcontactdoos sluit je een coaxkabel aan. De CI-module sluit je alleen op je tv aan. Plaats de smartcard in de houder van de CI-adapter, en stop de stekker van het apparaat in het stopcontact.

Je tv verbinden met een computer of spelcomputer

Je kunt je tv gebruiken als extra scherm voor je pc of laptop.En natuurlijk kan je pc ook dienen als scherm voor een spelcomputer, zoals een Playstation of Xbox. Je gebruikt meestal een hdmi-kabel om je tv aan te sluiten op een van deze twee apparaten. Oudere computers en spelcomputers gebruiken hiervoor nog een zogenaamde scartkabel met meerdere pluggen. Als je je tv-scherm hebt aangesloten op een computer, moet je die apparaten configureren zodat ze jou tv als extra scherm herkennen.

Je tv aansluiten op internet

Als je een Smart TV hebt, dan kan je die gebruiken om online series te streamen en films te kijken. Hiervoor moet je je tv eerst verbinding laten maken met internet en tv. Daarvoor heb je drie mogelijkheden.

1.            Een ethernetkabel of internetkabel loopt van je tv naar de wandcontactdoos.

2.            Een stick voor Smart TV (zoals de bekende Chromecast) ontvangt een internetsignaal. Deze stick kan je direct aansluiten op je TV.

3.            Sommige tv’s kunnen verbonden worden met wifi. Je kunt je tv dan instellen om het internetsignaal van je router te herkennen. De tv wordt dan als het ware een mobiel apparaat, dat internetverbinding via wifi maakt.