Waar moet je op letten als je een computermonitor gaat kopen?

Waar moet je op letten als je een computermonitor gaat kopen

Ben je toe aan een nieuwe monitor? Of zie je op Marktplaats een goedkoop beeldscherm, en ben je van plan om die op je PC aan te sluiten? Verschillende beeldschermen hebben verschillende mogelijkheden en zijn beter geschikt voor bepaalde taken. Lees hier een paar tips om de juiste monitor voor jouw werkzaamheden of hobby’s te uit te kiezen, en doe je voordeel mee.

Welke kabeltjes heb je nodig?

Er zijn verschillende manieren waarop je je monitor met je computer of laptop kan verbinden. De standaard is tegenwoordig een HDMI-aansluiting. De meeste computers en moderne schermen hebben hiervoor een poort. Maar oudere monitors hebben vaak een VGA-poort. Als je dus een wat ouder scherm wilt aansluiten op je computer, wees er dan zeker van dat je PC een VGA uitgang heeft. Ook een DVI-D aansluiting is een kenmerk van wat oudere schermen. Een USB-C-poort is juist een verbinding die je op de allernieuwste monitoren vindt. Het voordeel hiervan is dat alle informatie (dus je beeld, geluid en data) via hetzelfde snoer wordt uitgewisseld.

Let erop dat je monitor verstelbaar is!

Als je je computer en je monitor gebruikt om te werken, dan weet je ongetwijfeld hoe belangrijk het is om een goede zithouding te hebben. Een verkeerde werkhouding kan zorgen voor pijn in nek schouders, armen en je productiviteit op den duur flink verminderen. Een monitor die goed verstelbaar is helpt om jou een ergonomische werkplek te geven en dit soort klachten te voorkomen. Om je monitor goed te kunnen instellen is het belangrijk dat hij kan kantelen, dus naar voren en achter kan draaien. Ook moet hij in hoogte verstelbaar zijn, zodat je recht tegen je beeldscherm aan kunt kijken – zonder je hoofd in een onnatuurlijke houding te hoeven zetten. Sommige schermen zijn van links naar rechts draaibaar, waardoor je anderen mee kunt laten kijken. Deze eigenschap is trouwens ook handig als je regelmatig van werkplek wisselt. En tenslotte zijn er zelfs monitoren die je op hun kant kunt zetten, om bijvoorbeeld een groot document makkelijker te kunnen bekijken. Elke monitor is verschillend in zijn vermogen om versteld te kunnen worden, en hoeveel ze dan versteld kunnen worden.

Een beeldkwaliteit die past bij jouw bezigheden!

En natuurlijk is de beeldkwaliteit belangrijk. Zeker als je gaat gamen of als je video’s of afbeeldingen wilt kunnen bewerken. Maar ook voor de gemiddelde kantoormedewerker is een goede beeldkwaliteit van belang. Kijk om te beginnen naar de resolutie. Een resolutie van 1920 x 1280 pixels in HD-kwaliteit is uitstekend – de meeste beeldschermen hebben deze resolutie. Maar als je een groter scherm kiest waarop je meerdere documenten tegelijkertijd kan tonen, dan is een hogere resolutie waardevol. Ultra HD of WQHD zijn aanduidingen die wijzen op een extreem hoge resolutie. Schermen met zo’n resolutie zijn vooral interessant voor bepaalde professionals zoals graphic designers.

Een goede gaming monitor heeft een hoge frequentie

De frequentie is de snelheid waarmee de beelden op je monitor ververst worden. Die wordt aangegeven in Hertz. Voor de gemiddelde consument, die vooral filmpjes en statische beelden bekijkt, is die frequentie niet heel erg interessant. Voor gamers daarentegen is een hoge verversingssnelheid belangrijk. In combinatie met een goede grafische kaart zorgt dat voor een heel soepele gameplay, waarbij elke flitsende actie op het scherm er perfect uitziet.

Reflectiewerende coating tegen licht

Let even op de schermcoating. Als een scherm onder fel (zon)licht komt te staan, dan vermindert dat het contrast en de kleuren van je beeld. Een schermcoating die reflectie van zonlicht voorkomt is ideaal als je in een felverlichte omgeving of zelfs buiten werkt.

Welk formaat is praktisch?

Groter is niet altijd beter – niet bij monitors in elk geval. Je wil de meeste informatie op je scherm goed kunnen zien zonder telkens je hoofd te hoeven draaien. Een scherm van 24 inch is betaalbaar en voor de meeste doeleinden uitstekend geschikt. Als je je beeldscherm ook wilt gebruiken voor het afspelen van films, als een home cinema set dus, dan kan je kiezen voor een groter scherm, bijvoorbeeld 28 inch. Een groter scherm is ook handig voor designers en andere professionals die meerdere afbeeldingen of documenten tegelijkertijd op hetzelfde scherm willen bekijken. Een groter scherm of een zogenaamd ultra wide scherm is dan een uitstekende keuze.